Nyt om vikingernes historie

Torsdag den 28. marts – 75 års dagen for oprettelsen af Foreningen Nordens lokalafdeling i Skive – markeres med et foredrag om det formentlig tidlligste nordiske samarbejde, nemlig vikingernes historie.
 
Det leveres af museumsinspektør Lars Grundvad fra Museet på Sønderskov i Brørup med udgangspunkt i nye benærkelsesværdige fund. Han har kaldt sit foredrag: "Er Fæsted og Harreby resterne af et nyopdaget helligområde?"
 
Lars Grundvad er middelalder- og renæssancearkæolog, men har de senere år i stiende grad helliget sig arkæologiske udgravninger fra vikingetiden
 
Det er sket efter at detektorholdet TRP I 2016 fandt den hidtil største guldskat fra Danmarks vikingetid på en sønderjysk mark mellem Sdr. Hygum og Ribe. Skatten har sidenhen været udgangspunkt i mange små artikler og endnu flere foredrag. Fælles for al formidlingen har været at undersøge og forklare hvorfor så store værdier blev akkumuleret ved Fæsted, og hvorfor de blev begravet.
 
Nu har nye detektorfund og udgravninger kastet et interessant lys over dette. Ved hjælp af flere store våbenfund og en smule guldsager fra jernalderen kan vi nu belyse antydningen af et hidtil uopdaget helligt område, som på mange måde minder om det, som kendes så godt fra svenske Uppåkra.

Vi skal derfor se på fund. Mange fund. Og ud fra dem prøver vi at se på denne region i det sønderjyske, som sandsynligvis vil skrive sig ind blandt de vigtigste områder i dansk forskning i jernalder og vikingetid samt i studiet i det førkristne Danmark.
 
Tid:    Torsdag den 28. marts kl. 19.30
Sted:  Aktivitetscenter Møllegården, Møllegade 5 i Skive
Entré: 50 kr. - kaffe/the, øl og vand kan tilkøbes.
 
 
Lars Grundvad Guldskatten
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fotos: Nick Shaadt, Museet på Sønderskov.
Kontakt  | Tlf.: 4046 8666