Hekse i Norden

Tirsdag den 12. november kl. 16.30 får vi på Aktivitetscenter Møllegården besøg af journalist og historiestuderende Villy Dall, Hurup, med foredraget ”Reformation og hekseprocesser i Danmark-Norge – med enkelte udkig til Sverige-Finland og De Britiske Øer.
 
Første halvdel af 1600-tallet var den mest intense periode for hekseforfølgelser eller trolddomsforfølgelser i Europa.
 
Forskerne har identificeret omkring 100.000 retssager i Europa, hvoraf omkring halvdelen resulterede i straf - i de langt de fleste tilfælde dødsstraf og for det meste ved brænding. 25 pct. af de dømte var mænd - og altså 75 pct. kvinder.
 
Der var hekseprocesser i såvel protestantiske som katolske lande - og i begge tilfælde var hekseprocesserne led i såvel reformationer som modreformationer. I Danmark fandt den første heksebrænding sted 1540 - fire år efter den officielle reformation, der dog var startet en del år tidligere.
 
Reformationen 1536 markerede også en fra dansk side ønsket, men i realiteten aldrig gennemført sammensmeltning af Danmark og Norge - den danske konges to tvillingriger frem til 1814, og ikke mindst længst væk fra København, d.v.s. i Finnmark, tog Reformationen meget lang tid at gennemføre. I Danmark henrettede man omkring 100 hekse og i Norge godt 300.

Dette er udgangspunktet for Villy Dalls foredrag, hvor han også fortæller om enkelte lokale hekseprocesser i Skive og Salling.
 
 
Kontakt  | Tlf.: 4046 8666