Martin Vandsøs vinderbillede af nordlys er taget i nærheden af Tromsø i Nordnorge 11. november 2018.
 

Foto af nordlys i Norge vandt fotokonkurrence


Det blev den 26-årige Martin Vandsø fra Skive, nu bosat i Århus, der med sit billede af nordlys ganske suverænt vandt hovedpræmien i Foreningen NORDEN’s fotokonkurrence ”Dejlig er Norden”.
 
I alt 39 fotos var udstillet på Skive Bibliotek i april måned i anledning af lokalafdelingens 75-års og landsforeningens 100-års jubilæum.
 
Hovedpræmien er en granitskulptur, fremstillet af stenhugger Palle Jepsen, Nordisk Granit, som har doneret figuren til formålet. Den er udformet som en søjle, hvor der dels er indgraveret et kamera og dels markeret et felt med et rundt hul igennem som objektiv og øverst en slids, belagt med 23,8 karat bladguld som symbol for en blitz.
 
Ved optagelse af vinderbilledet har Martin dog ikke brugt blitz, men en langsom lukkerhastighed, som er årsag til en vis uskarphed i billedet.
 
Martin Vandsø arbejder for vindmøllefirmaet Siemens Gamesa i Vejle, men var i en periode ekstern konsulent for firmaets afdeling i Norge mens hans kæreste studerede i Oslo.
 
”Det gav mulighed for at være sammen, men også for mange ture rundt i det smukke land, bl.a. til Tromsø, hvor vinderbilledet blev taget under en solstorm halvanden time efter midnat den 11. november 2018, fortæller Martin Vandsø.
 
Det er udladninger af partikler fra Solen, der giver mulighed for at se nordlys – lejlighedsvis også i Danmark på steder, hvor der ikke er for meget kunstig belysning. Nordlyset vises om bølgende bevægelser af grønne nuancer når partiklerne rammer Jordens magnetfelt.
 
Faktisk valgte TV2 dengang i november at illustrere fænomenet med Martin Vandsøs billede, som han havde lagt op på Instagram – i øvrigt uden at spørge ham først.
”Men det har jeg nu ikke nogen problemer med”, siger Martin, der i flere år har været en ivrig amatørfotograf.
 
Han er for nylig flyttet sammen med kæresten i Århus, men har indtil videre valgt at placere sin vinderpræmie på familiens fritidsbolig ved Lyby Strand.
 
Ud over hovedpræmien til Martin var der to rejsegavekort til Oslo fra Stena Line som
henholdsvis 2.- og 3. præmie.
 
Her havde fire fotos opnået nøjagtigt samme stemmetal, men heldigvis var det to indsendere, der hver havde opnået denne placering med to af deres fotos. De to gavekort går derfor til Anders Kjærgaard, Viborg, oprindeligt fra Sevel, og til norsk fødte Elisabeth Gjengedal, nu bosat i Trige sammen med sin kæreste fra Skive, der også deltog i konkurrencen.

Desuden er der udtrukket tre gavekort til deltagerne i afstemningen om vinderbillederne. De er gået til Iver Bergholt, Skive, Inge Lis Sørensen, Jebjerg og Anni Jønsson Christensen, Vinderup.

Vinderen af Foreningen Norden i Skives fotokonkurrence ”Dejlig er Norden”  Martin Vandsø, der nu er flyttet til Århus, får her overrakt sin præmie, en granitfigur fra Nordisk Granit, af foreningens lokalformand Lene Ølgaard i haven ved familiens fritidsbolig ved Lyby Strand.
(Foto: Jens Utoft)
 
 
Kontakt  | Tlf.: 4046 8666